Blogi

2011, 2017

Ministeri Saarikko kannustaa työhön lasten eriarvoistumisen vähentämiseksi

”Käynnistymässä on lasten mielenterveyttä tukeva ja eriarvoisuutta vähentävä vanhemmuuden tuen kansallinen ohjelma”, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Saarikko vei maanantaina valtiovallan tervehdyksen lapsen oikeuksien päivän juhlaan Hämeenlinnaan 20. marraskuuta.

Ministeri Saarikko pitää Suomen satavuotista historiaa lasten hyvinvoinnin menestystarinana, jolle tarvitaan edelleen vahva jatko.

”Tarvitsemme tahtotilan lasten […]

2011, 2017

80 on liikaa

Sosiaalialan ammattilaisten laaja vetoomus ei yllättänyt. Pakko myöntää. Lastensuojelun työntekijöiden kuormittuminen liian isolla ja vaativalla työtaakalla on vuosia jatkunut ongelma. Se purskahtelee pintaan aina raakojen lööppien ja surullisten tarinoiden kautta – ja aina kysytään, mitä lastensuojelu olisi voinut tehdä paremmin.
Tuntemani lastensuojelun ammattilaiset ovat poikkeuksellisen korkealla […]

911, 2017

Sote-uudistuksen muutos tehdään kahvitauoilla

Eri alojen osaajat pitävät joka päivä työnsä kautta huolen siitä, että palvelut käytännössä pelaavat. Pelkästään julkisen työnantajan palveluksessa on noin 200 000 sote-ammattilaista, ja lisäksi tuhansia erilaisissa soten tukipalvelussa toimivia työntekijöitä. Näille ihmisille sotessa kyse on paitsi sisällöllisistä muutoksista, myös konkreettisesti työnantajan vaihtumisesta soten siirtyessä […]

611, 2017

Elämänmittainen yhteys luodaan arkisissa hetkissä

Vauva- ja pikkulapsiaika on täynnä uuden oppimista, iloa, hämmennystä, väsymystä ja rakkautta. Perhevapaat ovat isän oikeus ja mahdollisuus arjen jakamiseen lapsensa kanssa. Niiden käyttämisellä on merkitystä: isä kasvaa isäksi vuorovaikutuksessa lapsensa kanssa.

Lapsen hoidon jakamisesta hyötyvät kaikki: isä itse, vanhempien välinen suhde, eikä vähiten lapsi, jolla […]

2710, 2017

Digitalisaatio on avain uudenlaisiin palveluihin

Puhumme paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatiosta yleisellä tasolla. Tämä juhlapuhetaso on sitä, että digitalisaatiota ”tarvitaan”. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?
Sote-palveluiden digitalisaatiota on esimerkiksi se, että äiti tai isä voi kuvata lapsen kipeän korvan kotona älypuhelimen mobiilisovelluksella ja selvittää yhdessä lääkärin kanssa, onko lapsella hoitoa vaativa […]

1310, 2017

Ettei mieli olisi jumissa

”Miten jaksat?” on yleinen kysymys tuttavien kesken. Läheisten jaksamisesta kannetaan huolta ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtimiseen kannustetaan. Julkisessa keskustelussa mielenterveys jää helposti muun terveyden jalkoihin. Päättäjänä on myös myönnettävä, ettei aihe ole noussut poliittisiin debatteihin ansaitsemassaan laajuudessa. Mielenterveys ei ole irtonainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, […]

1210, 2017

Viisas kunta katsoo rooliaan hyvinvoinnin edistämisen kautta

Uudet kuntapäättäjät ovat juuri aloittaneet työnsä, joten on hyvä hetki pysähtyä kunnan ydintehtävien pohtimiseen. Useimmille suomalaisille olennaisia ovat nyt ja jatkossa ne palvelut, joita omasta kotikunnasta on saatavilla.

Kun erityisesti kuntien euromääräisesti suurin velvoite eli sote-tehtävät siirtyvät maakuntien vastuulle, kunnan rooli hyvinvoinnin edistäjänä ja elinvoiman luojana […]

910, 2017

Valinnanvapauslaki on hallittu, ihmislähtöinen kokonaisuus

Saimme hallituksessa eilen sovittua valinnanvapauslain päälinjat ja pykälät. Vaativassa urakassa kiitos yhteistyöstä hallituskumppaneille.

Ohjenuorana lain uudelleenvalmistelussa oli perustuslakivaliokunnan kesäinen lausunto lain aiemmasta versiosta. Myös julkisen talouden kestävyys on välttämätöntä huomioida kokonaisuudessa.

Valinnanvapauden tulo osaksi tulevaa maakuntien järjestämää sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää on monin tavoin hieno juttu. Se vahvistaa […]

310, 2017

Uskalletaan astua ikäkuilujen yli

Täl­lä vii­kol­la vie­te­tään van­hus­ten­viik­koa tee­mal­la Ikä­pol­vet yh­des­sä. Tee­ma on ilah­dut­ta­va, sil­lä olem­me ny­ky­ään eri su­ku­pol­vet lii­ak­si­kin omis­sa lo­ke­rois­sam­me.
Hyvä kei­no he­rä­tel­lä konk­reet­ti­ses­ti su­ku­pol­vien koh­taa­mi­seen on Van­hus­työn kes­kus­lii­ton vuo­si­na 2011–2013 to­teu­tet­tu han­ke Elä­män­kul­ku ja ikä­pol­vet. Hank­kees­sa ke­hi­tet­tiin Nel­jän pol­ven tref­fit -ide­o­lo­gi­aa.
Van­hus­työn kes­kus­liit­to teki osa­na han­ket­ta ikä­pol­vi­toi­min­nan op­paan, joka joh­dat­taa nä­ke­mään […]

210, 2017

”Mites sitten noi perheasiat, ootko lapsia ajatellu hankkia?”

Pitkän taantuman jälkeen Suomessa on taas pitkästä aikaa paljon työpaikkoja auki. Hyvä niin.

Moni etsii työtä, mutta moni onneksi myös saa työn. Joku hakee työtä ensi kertaa valmistumisen jälkeen, toinen etsii elämänmuutosta työpaikkaa vaihtamalla, kolmas saa työn pitkän työttömyyden jälkeen.

Uuden työn etsintään kuuluu jännittävä työhaastattelun hetki. […]